Ako si vybrať pánske košele, ktoré Vám sadnú perfektne?

Mar 29, 2018

panske_kosele

„Nikdy nedostanete druhú šancu spraviť dobrý prvý dojem”  David Swanson

Tento citát sa dá aplikovať aj na výber nášho oblečenia. Sú príležitosti, ktoré si priam žiadajú odprezentovať seba a svoju osobnosť čo najlepšie. Existuje ale veľa faktorov, ktoré túto snahu vedia zičiť. Niektoré z nich vieme ovplyvniť alebo im dokonca dokážeme predísť. Páni vedia veľa pokaziť výberom nesprávneho strihu, veľkosti alebo farebnej kombinácie svojho oblečenia. Dnes sa bližšie pozrieme na výber správneho strihu a veľkosti pánskych košieľ s dlhým rukávom.


Článok, ktorý sme si pre Vás pripravili je dnes zameraný ná pánske košele. Košele sú neodmysliteľnou súčasťou slávnostných udalostí, pracovného dress codu, alebo aj elegantným doplnkom bežného outfitu. Ako si Však vybrať spávnu košeľu? V tomto článku Vám predstvíme jednoduché kroky a pomôcky, ktoré Vám určite pri výbere správnej veľkosti a strihu pomôžu. Viac si môžete prčítať v nasledujúcich riadkoch. 

 

Rady nad zlato, ktoré oceníte pri výbere pánskych košieľ

Začali by sme niekoľkými tipmi, ktoré sú ľahko zapamätateľné. Rýchlo si ich osvojíte a budete ich využívať pri nákupe pánskych košieľ:


Golier

Pri zapnutí pánskej košele musí vzniknúť za golierom priestor presne ešte na 2 prsty. Vtedy si môžete byť istý, že Vás golier košele nebude škrtiť. V opačnom prípade si ho zvyknú páni rozopínať, čo už spolu s kravatou nevyzerá práve najelegantnejšie.


Rukávy

1. Tu vzniká najčastejšia otázka, aké dlhé by mali rukávy byť. Nechcete zažiť situáciu, keď až po zakúpení košele zistíte, že dĺžka rukávov nie je správna? Pri jej skúšaní sa sústreďte na to, aby rukáv siahal po prvý kĺb palca na ruke. Výsledkom bude to, že hoci lakeť ohnete, rukáv bude zakrývať zápästie, ktoré musí byť stále schované pod košeľou.

2. Ak máte košeľu zakúpenú k obleku, potom by jej rukávy mali spod rukáva obleku vytŕčať 1 - 2 cm. Výhodou je to aj vtedy, ak máte na košeli manžetové gombíky, ktoré bude vidieť.

3. Načo ešte nezabudnúť pri skúšaní košele? Okolo zápästia by rukávy mali byť tesné natoľko, aby pri vyzliekaní košele bolo potrebné gombíky na rukáve rozopnúť.

panske_elegantne_kosele


Dĺžka košele

Správnu dĺžku pánskej košele viete overiť jednoduchým spôsobom tak, že ak predný a zadný diel viete pod rozkrokom spojiť, tak košeľa sa nebude z nohavíc vyhŕňať.


Ramená

Ďalším dôležitým bodom pri výbere košele je uvedomiť si, že šev na ramenách by mal byť zarovno s ramenným kĺbom. V opačnom prípade môže byť košeľa v ramenách priúzka a Vy sa nebudete cítiť pohodlne alebo príliš široká a celkovo budete pôsobiť neupravene.


Pás a hruď

Ak chcete otestovať, či košeľa nie je úzka alebo široká, tak otestujete to tak, že ju chytíte medzi ukazovák a palec. V oblasti pása a hrude by ešte mala mať vôľu 3 - 5 cm. Úzky model sa prejaví napnutými gombíkmi a široký pás zapríčiní, že košeľa sa Vám bude neustále riasiť a vyhŕňať


Golier v hlavnej úlohe

Aj obyčajný golier vie byť veľkým pomocníkom v celkovom dizajne pánskych košieľ. Ak si páni zvolia správny typ goliera, vedia ním zamaskovať nedostatky.

- Ak má muž dlhší krk, tak ho vie schovať za vyšší golier a naopak

- Pri kratšom krku bude vhodnou voľbou pánska košeľa s nižším golierom.

Platí to aj pre šírku goliera. Na výber sú 2 možnosti:

- Široký golier je vhodný pre mužov s úzkou a dlhou tvárou

- Úzky golier ocenia muži s okrúhlym tvarom tváre.


Ako sa zorientovať v číslovaní košieľ a konfekčných veľkostiach?

Košele sa zvyknú číslovať podľa obvodu krku. Platí to hlavne pre pánske košele, ktoré sú určené do oblekov a frakov, kde je vyslovene predpísaným pravidlom, že košeľa má byť zapnutá až po posledný gombík na golieri. V praxi to znamená, že ak má muž obvod krku 37 cm, tak veľkosť jeho košele bude 37. Výrobcovia zvyknú vyrábať košele vo veľkostiach od 37 do 46 cm. Nezabúdajme na pravidlo, ktoré sme si definovali už vyššie, že po zapnutí košele by mal ostať za golierom ešte priestor na 2 prsty.

Väčšina výrobcov zvykne košele číslovať dvojčíslom, napr. 41/42. To znamená, že tieto 2 veľkosti sedia na tele rovnako, ale líšia sa obvodom goliera košele.  

Niektoré pánske košele sú označené aj klasickými konfekčným číslovaním, ako sme na to zvyknutý pri tričkách. Ide väčšinou o voľnočasové typy košieľ, pri ktorých nie je taký silný predpoklad zapínania gombíkov až po ten posledný. Prevod je nasledujúci:

- veľkosť S: 37 - 38

- veľkosť M: 39 - 40

- veľkosť L: 41 - 42

- veľkosť XL: 43 - 44

- veľkosť XXL: 45 - 46

slim_fit_kosele


Nie je strih ako strih

Dlhé roky mala košeľa len jeden klasický strih a muži neriešili, ktorá košeľa im strihovo najviac vyhovuje. Neustále meniaca sa móda a trendy zanechali svoj podpis aj na pánskych košeliach a dnes už poznáme 4 typy strihov.


Comfort Fit

Pohodlné košele, ktoré sa vyznačujú najširším rovným strihom, ktorý je ideálny pre plnoštíhle pánske postavy s väčším bruškom a širším driekom alebo pre mužov, ktorí milujú voľné košele a zúžený slim strih im nevyhovuje. Košeľa comfort fit má široké rukávy a nepomôže vyniknúť postave, pretože obvod pása a hrudníka je rovnaký.


Modern Fit

Košele modern fit sú charakteristické mierne zúženým strihom, ktorý je na rozdiel od hrudníka v oblasti pása užší. Oproti Comfort fit košeli sú rukávy o niečo užšie a obvod pása menší.


Slim Fit

Samotný názov nám prezrádza, že ide o úzky strih, ktorý je najlepšou voľbou pre štíhle postavy. Obvodové miery má výrazne zoštíhlené. Oproti prvému typu (Comfort Fit) sú v oblasti hrude a pása aj o 10 cm užšie. Tieto košele sú užšie aj v ramenách a hrudníku a v posledných rokoch sú už tzv. štandardom v oblasti pánskej módy. Vďaka užšiemu drieku dokonale zvýraznia štíhlu mužskú postavu, ktorá v nich vyzerá športovo a sexi.


Super Slim

Pri týchto pánskych košeliach ide o extrémne úzky strih, na ktorom je najväčší viditeľný rozdiel medzi obvodom pása a hrudníka. Najviac sa hodia pre atletické typy mužských postáv, pretože ich dokážu dokonale obopnúť. S obľubou ich nosia aj mladí páni, ktorí nemajú žiadne nadbytočné kila v oblasti pása.

kosele