História módy od 20. rokov po súčasnosť. Viete čo bolo kedysi IN?

Jun 27, 2018

historicka-moda

Módne trendy sa vyvíjajú už od dávnych vekov. Začínalo to módou na kráľovských dvoroch, kde ženy nosili úzke korzety a široké sukne čo bolo častokrát veľmi nepraktické až zdravie ohrozujúce. Toto obdobie histórie však preskočíme a zameriame sa na módu dvadsiateho storočia.

V dnešnom blogu Vás prevedieme módnymi trendmi 20. storočia. Oblečenie ktoré sa v minulosti nosilo a veľa z toho, sa vrátilo aj do dnešnej módy. Pamätáte na šuštiakové súpravy, hippie módu a obdobie zlých chlapcov? Ako sa móda vyvíjala si prečítajte v nasledujúcich riadkoch.

Elegancia a štýl 20. rokov

Do popredia sa v tomto období dostávala elegantná móda. Módne trendy z tohto obdobia sa k nám vrátili aj dnes. Jedná sa hlavne o záplavu perál rôznych tvarov, farieb a veľkostí. Perly v tomto období znamenali niečo, čo musela vlastniť každá správna dáma. Ďalším dôležitým trendom tohto obdobia bola kožušina, ktorá sa taktiež vrátila do módy.

perla                                           kozusina

Veľké vypchávky v 30. rokoch

Toto obdobie je známe hlavne dámskym oblečením so širokými ramenami a vypchávkami. Čím širšie boli ramená a hrubšie vypchávky, tým to bolo lepšie. Ženy sa tak postupne začali podobať na hráčov rugby. Tento štýl sa vrátil len na chvíľu, za čo môžeme byť vďačné. Iné to nebolo ani s pánskymi oblekmi. Sako muselo byť čo najväčšie a tento trend v množstve potrebnej látky na oblek doteraz nebol prekonaný.

siroke-ramena

Obľúbené vysoké nohavice 40. rokov

V tomto období začali ženy vo veľkom nosiť nohavice. Tie si držia svoje miesto v ženskom šatníku dodnes. Ich charakteristikou však bol hlavne vysoký pás a širšie strihy. Vysoký pás krásne zvýrazňoval úzky driek a predlžoval postavu. Tento trend sa vrátil do dnešnej módy v plnej paráde.


vysoke-nohavice damska-moda


50. roky patriace napomádovaným mužom

Toto obdobie prialo hlavne mužom. Zmenili sa z elegantných štramákov v oblekoch, na zlých chlapcov v kožených bundách. Na každom rohu ste mohli stretnúť muža v jednoduchom tričku, rifliach a koženej bunde. Samozrejmosťou boli napomádované vlasy a slnečné okuliare. Všetky kožené bundy však mali stanovený strih v tvare bombery.

kozena-bunda          rifle

Bláznivé 60. roky hippie

Uletená, bláznivá a farebná. Presne takto sa dá definovať móda šesťdesiatych rokov. Trendy bolo všetko v žiarivých farbách, s divnými vzormi, rôznymi strihmi, strapcami, nohavicami do zvona a hlavne dámskymi, extra krátkymi sukňami. Tieto trendy ľudí lákajú aj dodnes, hlavne kvôli uletenosti a zábavnosti tejto módy.

hippie

Disco roky sedemdesiate

Obdobie, kedy vrcholila obľúbenosť zvoncových nohavíc, rolákov a disco oblekov. Ktorý muž, by prišiel na diskotéku bez šmrncovného saka, nemal by u žien žiadnu šancu. Veľmi obľúbené košele boli mužskou, ale aj ženskou záležitosťou. Ak ste si na ňu obliekli napríklad štýlovú vestu, dokonalý look pre toto obdobie bol na svete.

moda-panska

Farebné šuštiakové 80. roky

Obdobie ktoré naviazalo na sedemdesiate roky. Do popredia vstupujú rôzne bláznivé, no vtedy moderné kúsky. Pamätáte si na neónové legíny, veľké oversize svetre, botasky na vysokých platformách a na nezabudnuteľné šuštiaky?  Asi v každej domácnosti nájdete niekoho, kto na 100% vlastnil farebnú šuštiakovú súpravu. Tento štýl bol určite nezabudnuteľný. Ak ste si k nej doladili aj ľadvinku, mohli ste sa vydať do mesta ale aj na diskotéku.

sustiaky

Trendy rokov 90-tych

Obdobie 90 - tych rokov sa veľmi neodlišovalo od tých predošlých. K šuštiakom a ľadvinkám sa však pridali aj trendy nohavice na traky, tenisky ktoré svietili pri každom kroku, alebo štýlové farebné košele, doplnené farebnými vestami. Ako skvelý doplnok pre každú ženu boli obrovské gumičky do vlasov a malé štipčeky v tvare motýlikov.

Zužovanie nohavíc

V tomto období prišiel úder pod pás pre všetky ženy, ktoré mali rady mužnosť. Do popredia sa nie len u žien ale aj u mužov dostávajú extra úzke rifle a nohavice. Tento “skvelý” módny trend bol navyše doplnený extra nízkym sedom po kolená, vďaka ktorému muži vyzerali ako by nosili plienku.

nizky-sed           uzke-nohavice

Súčasná móda

Dnešná móda je vlastne len recykláciou toho čo sa doteraz nosilo. Neudávajú sa žiadne extra módne trendy, preto môžete nosiť všetko, čo sa Vám páči. V tejto dobe sa dostáva do popredia všetko čo je nám pohodlné, zanedbané, a prekombinované. Veľkej obľube sa dnes teší takzvaná hipster móda. Trend obsahujúci kárované košele, veľké okuliare a dlhé brady.  

Chcete sa obliekať podľa súčasnej módy? Tak navštívte náš e-shop!