Dámske sandále dokonalá obuv na leto

Jun 1, 2018

sandale

Horúce letné počasie nás pomaly oblieka do ľahkých šiat a voľnejšieho oblečenia. Aj naše nohy si počas týchto dní zaslúžia pohodlie a vzdušnú obuv. Skvelou voľbou počas letných horúčav sú dámske sandále. V dnešnej dobe je dostupné veľké množstvo rôznych variácií, tvarov a motívov. Ako sa v tom zorientovať? S tým Vám pomôžeme v dnešnom blogu.

V dnešnom článku sa dočítate niečo málo o histórii sandálov a opätkov. Prečo si udržali svoje miesto až do dnešných dní. Ale aj to, či sa Vám viac hodia sandále na opätku, platforme alebo rovnej podrážke. Vedeli ste aké sú v nich rozdiely? Prečítajte si o tom v našom blogu.


Prečo sú sandále také obľúbené?

Každá žena určite pozná ten pocit, keď sa teplota vonku pomaly zvyšuje a nohy sa v botaskách alebo teniskách začínajú nepríjemne potiť. Práve na toto obdobie sú ako stvorené dámske sandále, ktoré zabezpečia nohám pohodlie a voľnosť. Jednoducho sa dajú zladiť k letnému outfitu. Hodia sa k nohaviciam, legínam, šortkám, šatám alebo aj k sukni. Ich využitie je naozaj nekonečné. Vďaka zapínaniu alebo vďaka šnúrkam, držia pevne na nohe a tak Vám zabezpečujú stabilitu počas chôdze. Sú univerzálnou obuvou ktorá sa hodí do práce, vonku ale aj k vode.


Dámske sandále na opätku

V dnešnej dobe sú opätky výhradne ženskou záležitosťou. Ale vedeli ste o tom, že v minulosti ich nosili hlavne muži? Opätky vyjadrovali aj výšku ich postavenia a vďaka nim sa mohli cítiť nadradene. O niečo neskôr ich začali nasledovať aj ženy, a tak sa opätky stali výsadou šľachty a určitým ukazovateľom vznešenosti. V neskorších obdobiach muži od nosenia opätkov upustili, ale ženy, im zostali verné do dnes

Preto aj sandále na opätku alebo platforme sa radia medzi najobľúbenejšiu obuv v letnom období. Noha v nich krásne vynikne, a vďaka rôznym prevedeniam ich môžete nosiť na akékoľvek udalosti. Ak patríte medzi ženy, ktoré opätky nosia s ľahkosťou, bez problémov si môžete zvoliť sandále na ihličkovom opätku, ktoré nohu opticky predĺžia a dodajú každej žene šmrnc. Naopak ak nie ste zástancom chodenia na tenkých opätkoch, aj pre Vás máme riešenie. Dámske sandále na platforme sú stabilnejšie, a každý Váš krok bude istejší. Ak si nie ste istá, či by ste chôdzu na opätkoch zvládli, bude pre Vás lepšou voľbou práve tento druh obuvi.

biele-sandale cierne-sandale modre-sandale oranzove-sandale 


Dámske sandále na rovnej podrážke

Sandále na rovnej podrážke sú asi najstarším druhom obuvi, ktorý svet pozná. Používali ich už starovekí Gréci a Egypťania ako ochranu pred horúcim pieskom a ostrými kameňmi. Sandále boli veľmi praktické, nohy v nich boli chránené pred nerovnosťami na zemi, piesok z nich sa dal jednoducho vysypať a boli aj veľmi pohodlné vďaka kvalitnej koži.

Asi najznámejším druhom sandálov z obdobia rímskeho rozmachu, ktoré sa zachovali do dnes je obuv rímskych legionárov Caliga. Dnes tento druh obuvi poznáme pod názvom gladiátorky. Hrubá podrážka umožňovala vojakom vykonávať dlhé pochody a kožené remienky, uviazané okolo nohy, im dodávali pevnosť. Okrem kožených remienkov ich zdoblili aj rôzne spony hlavne z bronzu. Zámožnejší legionári nosili spony vyrábané zo zlata a striebra.

      cierne-sandale svetlo-modre-sandale cervene-sandale sive-sandale 

Sandále si ako obuv udržala svoje miesto až do dnes. Dámske sandále sú ľahké, priedušné a veľmi pohodlné. Vďaka rovnej podrážke ich môžete nosiť do mesta, na prechádzky ale aj na pláž či k bazénu. V dnešnej dobe je zdobenie na sandáloch veľmi premyslené a preto na nohe častokrát pôsobia ako šperk. Rôzne kamienky či perličky im dodávajú nádych luxusu. Naopak ak potrebujete niečo nenápadné a neutrálne v ponuke sú aj sandále s jednoduchými remienkymi v rôznych farbách.

Dámske sandále známe ako gladiátorky, sa od klasických sandálov odlišujú hlavne viazaním okolo lýtka. Ako sme už vyššie spomínali tento trend pochádza až z obdobia rímskej ríše. Dámske gladiátorky sú veľmi pohodlné a stabilné. Na nohe pôsobia efektne a hodia sa ku každému druhu oblečenia. Pozor však na letné opálenie. Keďže gladiátorky siahajú často až ku kolenám, opálené pruhy na nohách by potom nemuseli pôsobiť veľmi pekne.

tlacidlo