Pánske tepláky nie len na šport

Apr 12, 2018

teplaky

Aj tí najväčší businessmani majú v svojom šatníku kúsok oblečenia, v ktorom sa cítia pohodlne a ktoré ani zďaleka nepripomína kravatu alebo oblek. Viete, o čom je reč? Pánske tepláky - veď, ktorý muž by ich nemal rád? Po dlhom a náročnom dni zhodiť svoju pracovnú kožu a obliecť si nohavice a tričko, v ktorom sa môže kľudne zvaliť na gauč alebo vybehnúť von a vyplaviť zo seba adrenalín. Ale odkiaľ sa tu pánske tepláky vzali? Kam všade si ich dnešný moderný muž môže obliecť?


V dnešom blogu sa dočítate o histórii teplákov, ich vzniku a o tom, ako sa postupne dostávali stále viac a viac do popredia. Ponúkame Vám prehľad toho, čo je momentálne IN, kam si môete tepláky obliecť a kam radšej nie. Veľmi dôležité pri výbere správnych teplákov je aj ich materiál, strih a farba. Ako si spávne vybrať tento obľúbený kúsok oblečenia sa dočítate v dnešnom blogu. 

 

Vývoj módy a trendov nezastavíme

Tepláky boli od samotného ich počiatku doménou mužov. Ako prvý ich vo svete prezentoval v 19. storočí francúzsky obchodník Émile Camuset, ktorý sa venoval biznisu s odevom. Jeho spoločnosť Le Coq Sportif začala vyvíjať oblečenie, ktoré bolo v rozpore s vtedajšími metódami výroby odevov. Medzi ich novinky patrilo aj zavádzanie bavlnených rebier do odevov, čo zvýšilo priedušnosť a komfort pri nosení. Tieto praktiky sa uplatnili aj pri športovom oblečení.

 

20. a 30. roky

Oliver Johnson Schofield, olympionik z Veľkej Británie, v roku 1921 použil pojem tepláky po prvý krát. Aby mu po tréningu nebolo chladno, tak na tričko a šortky si rád obliekal tento dvojdielny odev z ľahšieho materiálu. V 30. rokoch nastal veľký rozmach športu (hlavne tenisu) a voľnočasových aktivít nie len u mužov, ale aj žien. Prispôsobiť sa tomu musela aj móda, takže do popredia sa dostali bavlnené úplety (jersey). Od tohto momentu mali tepláky otvorenú cestu k masovej výrobe.

 

60. roky

V roku 1964 nemecká firma Adidas predstavila model teplákov, ktorý poznáme aj dnes. Išlo o oblečenie nie len na šport, ale aj voľné chvíle. No napriek tomu sa tepláky využívali vo väčšom percente na šport a obľúbené boli tmavé farby. Tento typ oblečenia bol vo východnom bloku využívaný hlavne v školách na hodinách telesnej výchovy, na šport a počas brigád alebo aj ako komfortné domáce oblečenie. Najväčšiu prehliadku teplákových súprav mohli ľudia v tom období vidieť hlavne na masových spartakiádach, kde sa to hemžilo červenými a modrými farbami z hrubého materiálu. Sivé pánske tepláky boli farbou pre vojakov na povinnej vojenskej službe, ktoré boli využívané hlavne ako voľnočasový odev.

 

70. roky

V tomto období sa naplno rozvinula “tepláková kultúra”. Tepláky sa stali synonymom pre chatárčenie, voľný čas alebo dovolenky. Nohavice mali rovný strih a nešili sa už len zo vzdušnej bavlny, ale aj nylonového džerseja.

 

80. roky

Tak ako celá móda, aj tepláky sa farebne odviazali a klasické červené a modré odtiene sa zmenili na farebné, neónové a kontrastne kombinované kúsky. Populárnymi sa stali aj tepláky, ktoré boli na konci zúžené do gumičky, ktorá nohu efektne obopla.

 


90. roky

Kto by nepoznal šuštiaky? Aj prešovská kapela Chiki liki tu-a si tento módny hit 90. rokov prisvojila v jednej zo svojich piesní. Mánia športových teplákov sa preniesla nielen do turistickej módy a fitnescentier, ale aj do bežných ulíc, diskoték a klubov.

V súčasnosti sa pánske tepláky vyskytujú v každom mužskom šatníku. Do popredia ich ťahajú nie len módny dizajnéri, ale aj hviezdy a celebrity, ktoré sa v nich smelo prezentujú a nechávajú odfotiť na ulici. Všetky značky zamerané na športový textil a módu, majú v svojich kolekciách aj tepláky. Tie už zďaleka nepatria len do telocvične alebo k víkendovému štýlu! Sú vhodné na nakupovanie, cestovanie, jogging a leňošenie. Nosia sa na dennej báze a sú symbolom oddychu, maximálneho komfortu a relaxu.

 panke_teplaky

 

Aké pánske tepláky sú momentálne in?

Aj pánske tepláky by mali vyzerať k svetu a nepôsobiť ako obnosený kus s vyťahanými kolenami. Súčasný módny trh ponúka široký výber, takže nájsť si tepláky v modernom strihu, ktoré pridávajú na atraktivite a lichotia postave, nie je problém. Najväčšiu popularitu si momentálne získavajú tepláky s nízkym sedom, ale nezaostáva ani klasický športový strih s vyšším pásom. Zúžené tepláky nebránia v pohybe, dajú sa pohodlne nosiť aj pri bicyklovaní a dole sú zvyčajne zakončené širšou gumou.

Vráťme sa ale k teplákom s nízkym sedom. Sú voľné hlavne v oblasti rozkroku a volia si ich prevažne hip-hoperi, ale aj muži, ktorí vyhľadávajú úplný komfort. S čím sa tieto tepláky dajú najlepšie kombinovať? Najprirodzenejšou a najjednoduchšou voľbou je klasické tričko a bunda v športovom štýle. K farebne menej výrazným nohaviciam zvoľte farebnejšie tričko alebo tričko s nápisom a taktiež dodržiavajte pravidlo, že k voľnejším teplákom je vhodné zvoliť úzke tričko. Na nohy k nim jednoznačne patria tenisky, ale určite nie členkové, pretože už samotný znížený sed nohy opticky skracuje a v kombinácii s vyššími topánkami tento vizuálny klam len umocníte. Tepláky by ste rozhodne nemali kombinovať s elegantným oblečením a doplnkami.

 

Dajte si záležať na materiáli

Tradičná bavlna je ako materiál veľmi pohodlná a príjemná, ale niekomu môžu viacej vyhovovať rôzne funkčné materiály alebo materiálove zmesy (napr. polyester), vďaka ktorým tepláky rýchlejšie po praní vyschnú, nezrazia sa a tvarovo nezničia. Obľúbená býva aj kombinácia bavlny a elastánu, vďaka ktorému sú tepláky elastické. Čo sa týka hrúbky, mnohé pánske tepláky bývajú tenké a tým aj priedušné, takže sa dajú bezproblémovo nosiť aj počas teplejšieho počasia. No, v letnom čase netreba zabudnúť na krátku variantu - pánske teplákové kraťasy.

 teplaky

 

Pánske tepláky a práca?

Priestor na voľbu teplákov, ako súčasť svojho outfitu, je hneď niekoľko. Bezpochyby by sme vedeli vymenovať minimálne 10 príležitosti, na ktoré je vhodné nosiť tento typ nohavíc. Ale čo pracovne prostredie? Je vhodné si tepláky zobrať aj tam? Určite nemôžeme hádzať všetky povolania do jedného vreca a čo sa týka dress codu, tak je to iné u taxikára, ktorý celý deň sedí v aute a potrebuje sa cítiť naozaj pohodlne a zase iné pri profesii, ktorá má presne zadefinovanú pracovnú rovnošatu alebo odev, ktorý musí byť často aj ochranný.

 

Počuli ste už o pojme Casual Friday?

Je to západný trend, ktorý sa rozšíril aj do ostatných častí sveta. Niektoré obchodné spoločnosti a kancelárie povoľujú svojim zamestnancom v piatky úľavy zo striktného obliekania. Podniky, ktoré vyžadujú obleky, kravaty a elegantnejší bussines look, umožnia koncom týždňa benevolentnejší výber outfitu. Ale aj tak to neznamená, že do práce môžu ľudia chodiť tak, že vyzerajú ako keby práve vstali z postele. Predsa len na schôdzku so šéfom nie je najvhodnejšie ísť vo vyťahanom tričku a teplákoch.