Kožené topánky, na ktorých sa nepodpíše zub času

Apr 18, 2018

panske_topanky

Kožené topánky nás často vedia zachrániť. Počasie sa vie zmeniť z minúty na minútu a krásny jasný deň sa zvrtne na zlý daždivý sen. Ale ani najlepšie kožené topánky nám neposlúžia dostatočne dlho, ak starostlivosť o ne zanedbáme. Spolu sa pozrieme na niekoľko rád, ktoré nám pomôžu obľúbený pár topánok udržať pri živote čo najdlhšie. Viete ako na to? 

V tomto článku sa dočítate o tom, prečo sú kožené topánky také obľúbené u mužov ale aj žien. Aby Vaše kožené topánky s vami kráčali dlhú dobu, pripravili sme pre Vás prehľad toho, ako sa o tieto topánky treba starať. Jednotlivé krotky Vás stručne prevedú oblasťou starostlivosti o koženú obuv. Dočítate sa o impregnácii, o tom že aj topánky musia odpočívať, alebo o tom aké dôležité je ich pravidelné krémovať a čistiť. 

Prečo si zvoliť kožené topánky?

Ľudstvo si chodidlá chráni a obúva už od nepamäti. Ako materiál sa zvykli používať rôzne tkaniny, hodváb, vlna, zamat, ale v 11. storočí začali vznikať prvé obuvnícke dielne a novinkou sa stali topánky vyrobené z hovädzej kože a kozinky. Svoju obľubu si udržali niekoľko storočí a platí to až dodnes, a to nie len vďaka svojmu vzhľadu, ale aj vlastnostiam, ktoré ponúkajú.


Prečo sú kožené topánky také výnimočné?

Prispôsobivosť: Oproti iným topánkam majú kožené tú výhodu, že sa vedia nohe prispôsobiť, takže časom sa ich nosenie stane pohodlnejšie a príjemnejšie ako na začiatku.
Štýl: Nie je tajomstvom, že tento druh obuvi sa drží v prednej línii nie len v zmysle verejného záujmu a obľuby, ale aj čo sa týka módnych trendov. Veď muž v obleku s vhodne zvolenými topánkami je synonymom nehynúcej elegancie. No nemôžeme tieto topánky škatuľkovať len do spoločenského outfitu. Osobitný štýl nadobúdajú páni aj pri každodennom nosení kožených topánok v kombinácii s džínsami a košeľou.
Priedušnosť: Ideálna voľba, ak ste obutý dlhší čas. Vďaka pokrokovým technológiám využívaných pri výrobe umožňujú kožené topánky Vašim nohám dýchať.
Nenáročné čistenie: Oproti iným typom topánok z umelého materiálu majú tú výhodu, že nie je zložité ich čistiť a udržiavať.

 topanky

 

Kúzlo dlhej spokojnosti s koženými topánkami

Pravidelná starostlivosť o obuv vie priniesť svoje výsledky. Ak viete ako na to ísť správne, potom sa ovocie Vašej snahy prejaví v podobe dlhoročnej spokojnosti s jednym párom kožených topánok. Ako postupovať?

 

Dvakrát meraj a raz rež

Príslovie, ktoré je aplikovateľné v rôznych oblastiach života a, samozrejme, platí aj pri výbere topánok. Pretože, tak to všetko začína. Ak nakupujete priamo v predajni, vyskúšať si topánku nie je problém. Ale ak ste zvolili online nákup, potom je extrémne dôležité nepodceniť výber správnej veľkosti topánok a venovať tomu patričnú pozornosť. Náš eshop Vám ponúka pomoc pri zisťovaní správnej veľkosti pánskej koženej obuvi. Kolegovia sa pri riešení objednávok s Vami vždy skontaktujú a overia si dĺžku Vášho chodila, na základe čoho Vám pomôžu vybrať vhodnú veľkosť. Inštrukcie ako postupovať pri samotnom meraní nájdete v tomto linku

 

Nepodceňuj impregnáciu

Kožené topánky sú akostnejšie ako obuv vyrobená z iných materiálov, ale ak chceme, aby sme sa z kvality tešili čo najdlhšie, je namieste hneď po zakúpení na topánky 3x po sebe aplikovať impregnačný prípravok. Na výber sú 2 možnosti. Buď je to univerzálna impregnácia alebo hybridná, ktorá Vaše topánky ochráni nie len pred vodou, ale aj špinou. V priebehu používania, pri opakovanom ošetrení obuvi, stačí sprej použiť už len raz. Dôležité je si pamätať, že jednotlivé vrstvy striekame vždy až vtedy, keď predchádzajúca vrstva poriadne uschne. Ak chcete mať istotu, že ste použili dostatočné množstvo spreja, tak si to overíte tak, že impregnačný prípravok už do topánky nevsakuje, ale steká po nej.

 

Aj topánka si potrebuje odpočinúť

Používate napináky do topánok? Ak ste tohto šikovného pomocníka ešte nevyskúšali, tak je na čase to zmeniť. Kožené topánky sa pri chôdzi ohýbajú a krčia, a tým dochádza ku deformácií. Takže ak chceme, aby si udržali svoj pôvodný tvar, tak napinák je riešením. Najlepšie je ho nechať v topánke aspoň 24 hodín.

kozene_topanky

 

Ako kožené topánky krémovať?

Ľahkú špinu z topánok vieme odstrániť jednoduchým použitím kefy alebo bavlnenej handričky. Ale kedy je správny čas na použitie krému? Ak sa Vám bude zdať, že sú topánky už okopané a stratili svoj lesk, je načase vytiahnuť krém na topánky. V jednoduchých krokoch Vás zasvätíme do postupu, ktorý zvládne každý:

1. Najprv necháme pánske kožené topánky 24 hodín odpočinúť na napináku.
2. Ak je špina väčšia, navlhčenou bavlnenou handričkou pretrieme povrch topánok. Handrička ale nesmie byť príliš vlhká, aby sa topánky zbytočne nezamočili.
3. Topánky je najlepšie nechať na napináku a vytiahnuť šnúrky.
4. Zvolíme správny odtieň krému tak, aby prislúchal farbe topánok. 
5. Suchú bavlnenú handričku si obmotáme okolo ukazováka a prostredníka a aplikujeme na ňu malú vrstvu krému. Krúživými pohybmi postupne nakrémujeme celý povrch topánky. Podrážku krémujeme len z boku (hrany).
6. Ak má topánka miesta, na ktoré sa handričkou jednoducho nedá dostať, potom použijeme aplikačnú kefku, ktorej štetinky sa dostanú všade. 
7. 15 minút necháme topánky odpočinúť, aby krém zaschol.
8. Po uvedenom čase použijeme kartáč, ktorým odstránime prebytočnú vrstvu krému a topánkam dodáme lesk. 
9. Ak s výsledkom nie sme spokojní, tak postup s nanášaním krému môžeme opakovať a opäť necháme topánky 15 minút odpočinúť.
10. Na záver čistou handričkou (už bez krému) vyleštíme povrch topánok.
11. Pre dosiahnutie väčšieho lesku veľmi jemne navlhčíme handričku a ľahkými pohybmi topánky finálne vyleštíme. Takto dosiahneme lesk aj u starých topánok, pretože kombinácia malého množstva vody a krému vytvorí očakávaný výsledok.

Každý správny muž by nikdy nemal domov opúšťať so špinavými topánkami. Okrem toho, že si pred odchodom skontrolujte či máte peňaženku, mobil a kľúče, hoďte očko aj na svoje topánky, či sú naozaj v poriadku.

topanky

 

Ako často zvyknete Vy svoje kožené topánky čistiť a krémovať? Koľko času Vám to zaberie?