Kabelky a spoločenská etiketa

Mar 28, 2018

damske_kabelky

„Keď kúzelník vytiahne z klobúka zajaca, je to trik. Keď žena vytiahne z kabelky to, čo hľadá, hovorí sa tomu zázrak.”

Vtipný výrok, ktorý v sebe skrýva toľko pravdy! Každá žena potrebuje minimálne 1 kabelku, ktorá je nenahraditeľnou súčasťou jej života. Skrýva sa v nej celý ženský svet, a to často v dosť malom priestore. Dámske kabelky prezrádzajú osobnosť, životný postoj a štýl jej majiteľky. Ale okrem toho, že si vyberieme vhodný model na jednotlivé príležitosti, mali by sme ako správne dámy ovládať aj zopár spoločenských pravidiel, ktoré sa vzťahujú práve na kabelky a ich nosenie. Pozrime sa spoločne na zopár princípov, ktoré si určite stojí za to osvojiť.


NIe je kabelka ako kabelka. Každá kabelka sa nosí iným spôsobom a na rôzne udalosti. Ako sa zorientovať vo svete kabeliek si môžete prečítať v tomto blogu. V jednoduchosti Vám zhrnieme, ako sa kabelky správne nosia, kam ich uložiť ak ste napríklad v reštaurácii alebo kaviarni, ale aj to aký druh kabeliek sa hodí na rôzne príležitosti. 


Dámske kabelky nepatria do mužských rúk

PhDr. Ladislav Špaček, uznávaný český spisovateľ a popularizátor spoločenskej etikety odporúča: „Muž vždy pomůže žene s těžším břemenem, cestovní taškou, kufrem. Nikdy jí nenosí dámskou kabelku, i kdyby rozměrem připomínala kufřík. Kabelka je intimní doplněk ženy a mužům do ruky vůbec napatří.”

Takže, dámy, poučme sa a nenechajme partnerov za nás nosiť naše kabelky, pretože do mužských rúk patrí len pánska taška. Kabelka je dámsky doplnok, ktorý si žena nosí sama.

kabelka_do_ruky


Kam len tú kabelku mám dať?

Častý problém, s ktorým sa nie jedna žena stretne v reštaurácii alebo kaviarni. Dámy zvyknú túto dilemu vyriešiť jednoduchým umiestnením kabelky na zem. Ale je to správne riešenie? Tento spôsob odloženia kabelky nie je prípustný, považuje sa za spoločenské faux pas. Má to aj iné nevýhody, pretože kabelku tak ľahšie vystavíme zašpineniu alebo v najhoršom scenári môže o ňu zakopnúť iný hosť, prípadne obsluha.

A čo tak operadlo stoličky? Zavesiť kabelku o stoličku tiež nie je najvhodnejšie. Takéto vyriešenie problému umiestnenia kabelky sa považuje za neestetické.

Ďalším miestom, kam nedoporučujeme kabelku odložiť, je prestretý stôl. Tam už vonkoncom za žiadnych okolností nepatrí! Je to nie len nehygienické, ale aj neslušné. Platí to aj pre mobil a peňaženku.

Tak aké sú ideálne miesta pre odloženie dámskej kabelky? Ak sa zúčastnime formálnejšej spoločenskej akcie, kabelku si umiestnime na stoličku za svojim chrbtom. Kvôli sedeniu len na prvej tretine stoličky budeme nútené sedieť vzpriamene a zároveň tým získate dostatok priestoru na uloženie svojej kabelky, ktorú budeme mať vždy po ruke. Pokiaľ máme so sebou len listovú alebo mini kabelku, položiť ju môžeme aj na svoje kolená. Luxusnejšie reštaurácie sú už na túto záležitosť pripravené a pri stole majú pripravený aj stolček špeciálne pre dámsku kabelku.

Pokiaľ nás čaká neformálne stretnutie, tak je povolené aj ponechanie kabelky na voľnej stoličke pri stole, za ktorým sedíme. Za posledné roky sa obľúbeným pomocníkom pri riešení tejto dilemy stali aj špeciálne háčiky na kabelky, ktoré sa dajú prichytiť o okraj stola a jednoducho si naň vieme kabelku zavesiť. Je to praktické, ale aj estetické riešenie, ktoré nám pomôže uložiť kabelku bezpečným spôsobom. Navyše ho jednoducho vieme poskladať a odložiť do kabelky na ďalšie prípadne použite.

Kabelka patrí na ľavé rameno

Aký je dôvod pre nosenie kabeliek na ľavom ramene alebo ich držania v ľavej ruke? Pravá ruka sa považuje za spoločenskú, pretože ňou si podávame ruky pri pozdrave alebo pri zoznamovaní. Ak by sme kabelku držali práve v pravej ruke, tak nemusíme mať dostatok času na to, aby sme ju presunuli do ľavej ruky. Toto pravidlo dodržiava aj anglická kráľovná Alžbeta II.

kabelky_na_rameno


K jednotlivým príležitostiam si zvoľme len také kabelky, ktoré sú vhodné

Ako naše oblečenie, tak aj doplnky, ktoré si do spoločnosti berieme, by mali byť zvolené zodpovedne. Platí to, samozrejme, aj pre kabelky. Je chybou myslieť si, že ak má žena vkusnú a elegantnú kabelku do práce, tak s ňou môže ísť aj do spoločnosti, napr. na premiéru opery. Na formálnejšie príležitosti ako je ples, divadlo alebo už spomínaná opera je vhodná malá elegantná listová kabelka, do ktorej postačí dať len kreditku, rúž a vreckovky.

Na obchodné a pracovné stretnutia je priam nutnosťou zvoliť si business kabelku, ktorá má dobrý a jednoduchý design bez výrazných vzorov a aplikácií. Čiernou alebo inou neutrálnou farbou určite nič nepokazíme. Tento typ kabelky môžeme vymeniť aj za aktovku.

Na bežné denné nosenie kľudne môžeme zvoliť aj farebnejšie kúsky, ktorých veľkosť nie je nijako vymedzená, obľúbená je najmä crossbody kabelka.

crossbody_kabelka


Zopár rád na záver:

- Etiketa nám necháva voľnosť, čo sa týka spôsobu nosenia kabeliek. Inšpiráciou pre nás môžu byť Parížanky, ktoré svoje kabelky majú elegantne prehodené cez lakeť, čo im dodáva ten správny šmrnc.

- Vonkoncom už neplatí, že kabelka, opasok a topánky musia mať rovnakú farbu, ale postačí, ak budú ladiť s oblečením a doplnkami.

- Každá z nás má svoju obľúbenú kabelku, ktorú nosí najradšej, no pamätajme, že ak je už ošúchaná, poškodená alebo iným spôsobom zničená, je na čase ju vymeniť.

- Originálne kúsky svetových dizajnérov nie sú lacnou záležitosťou. Vždy je však lepšie kúpiť si kabelku od menej známych tvorcov, ako investovať do napodobeniny.

- Igelitové vrecká a tašky nás úplne pohltili. Ak ale ideme do posilňovne, prípadne si potrebujeme so sebou vziať do práce obed, radšej zvoľme ekologickejšie látkové tašky.