Ako docieliť, aby biele dámske tenisky ostali bielymi?

Mar 16, 2018

biele_damkse_tenisky

Jar sa pomaličky po niekoľkomesačnom panovaní zimy prebúdza a so zmenou počasia treba prehodnotiť a doplniť aj náš šatník. Ak ste zistili, že Vaše topánky na jar majú značné medzery a z minulých sezón nie je z nich veľa vhodných na opätovné nosenie, tak je načase sa rozhliadnuť po nových kúskoch. Ak si kúpime biele tenisky tak očakávame, že aj bielymi ostanú. Ale ako vieme, realita je úplne iná. Ako teda docieliť očakávaný efekt? Pozrime sa na niekoľko spoľahlivých spôsobov čistenia dámskych bielych tenisiek.

V našom blogu sa dnes zameriame na biele tenisky, ktoré sú veľmi obľúbenou športovou obuvou všetkých žien. Prečo sú ták obľúbené? Vyzerajú štýlovo, hodia sa k nohaviciam ale aj k sukni a môžu byť výrazným doplnokm Vášho celkového outfitu. Ako však zabezepčiť aby biele tenisky boli naozaj biele? Stačí malá mláka alebo blato a škvrna je na svete. Ako na to sa dočítate v tomto článku. 

Prečo práve biele tenisky?

Medzi povinnú výbavu každej nie len mladej ženy alebo slečny bezpochyby patrí športová obuv. Zo širokej ponuky jarných topánok sú dámske tenisky skvelým riešením, ktoré ponúka neoceniteľný komfort. Perfektne sa hodia na dlhé chvíle strávené pri nakupovaní, využijete ich pri objavovaní nových miest a pamiatok počas výletov alebo tiež pri bežných denných aktivitách ako cesta do práce a školy.

Ale akú farbu zvoliť? Medzi najobľúbenejšiu a najelegantnejšiu športovú obuv patria biele tenisky. Ľahko sa kombinujú so zvyškom outfitu a na nohe vyzerajú vkusne. Mnohé praktické ženy sa však boja zvoliť práve bielu, pretože komu sa páčia tenisky poznačené tmavými šmuhami, ktoré už pôvodnú farbu nepripomínajú ani z diaľky? Veď biela vo všeobecnosti je synonymom čistoty. Ak si kúpime biele tenisky tak očakávame, že aj bielymi ostanú. Ale ako vieme, realita je úplne iná.

tensiky


Žiarivo biele tenisky vďaka práčke?

Farebné tenisky sa udržujú a čistia oveľa jednoduchšie. Stačí ich hodiť do práčky a špiny sa ľahko zbavíme. Ale čo s bielymi? Platí to aj pri nich? To by sme už tak vrelo neodporúčali, pretože pri vyšších teplotách môže dôjsť k rozpusteniu lepidla, ktoré bolo pri výrobe topánok použité a naše biele tenisky budú poznačené žltými fľakmi, takže výsledok by bol kontraproduktívny. Ako teda docieliť očakávaný efekt? Pozrime sa na niekoľko spoľahlivých spôsobov čistenia dámskych bielych tenisiek.


1. Prevencia nadovšetko

Chráňte svoje biele tenisky, a tak zostanú dlhšie čisté. Ešte pred samotným prvým nosením ich očistite handričkou namočenou v čistej vode a potom aplikujte odstraňovač škvŕn, ktorý si zakúpite v obuvníctve. Nechajte prostriedok pôsobiť cez noc a proces s opakujte s frekvenciou niekoľkých týždňov.


2. Aj podrážka si zaslúži našu pozornosť

Na vyčistenie podrážky alebo gumových detailov obľúbeného páru bielych tenisiek je niekoľko spôsobov. V obchode si môžete zakúpiť špeciálnu gumu na jemné čistenie syntetiky a hladkej kože alebo na vatový tampón naniesť obyčajný odlakovač na nechty a kruhovými pohybmi sa škvŕn postupne zbavíte. Jednoduché, však?


3. Nezabúdajme na šnúrky v teniskách

Aby sme docielili dokonalo čistý efekt, tak treba myslieť na všetky detaily - aj na šnúrky. Jednoducho ich zo zašpinených tenisiek vytiahnite a ponorte do pripraveného kúpeľa. Stačí, ak do umývadla napúšťate horúcu vodu a pridáte obľúbený prací prostriedok. Potom šnúrky jemným pohybom zbavíte špiny.


4. Ako vyčistiť biele plátené tenisky?

Ste pripravený na malý chemický pokus? Najprv tenisky očistite od prebytočnej špiny a uistite sa, že všetko, čo sa dalo odstrániť, je preč. Zmiešajte sódu bikarbónu so zmesou, ktorá bude v rovnakom množstevnom pomere ako sóda. Zmes sa z polovice skladá z vody a druhú časť tvorí peroxid vodíka. Prísady miešajte dovtedy, kým nevznikne pasta, ktorú na tenisky môžete naniesť a necháte ju pôsobiť približne 4 hodiny, kým pasta nezatvrdne. Následne tvrdé časti odstráňte a zvyšok prebytočného roztoku očistite papierovými utierkami. A výsledok na seba nenechá čakať.

Ak nemáte k dispozícii všetky prísady, tak Vám do pozornosti dávame ešte jeden spôsob, ktorým si môžete vyčistiť svoje tenisky. Postačí Vám na to biela zubná pasta, čistá kefka, miska s vodou, saponát na riad a uterák. Kefku namočte na chvíľku do vody zmiešanej s čistiacim prostriedkom na riad a krúživými pohybmi vyčistíte povrch tenisiek. Prebytočnú penu odstránite uterákom. Celý proces zopakujte so zubnou pastou, ale pastu naneste na kefku, nie na tenisky a sústreďte sa hlavne na tmavé škvrny. Topánky na záver osušíte uterákom.

biele_damske_tenisky

Teraz, keď viete, ako sa o svoje biele tenisky starať a ako ich čistiť, tak sa nemusíte báť si minimálne jeden pár tejto dámskej športovej obuvi zakúpiť.